SpanishESEnglish (UK)CatalanCatal-ca_ES

Entorno y Acitividades

ENTORN I ACTIVITATS : CALACEIT I EL MATARRANYA.

No ha de ser aquesta pagina on degui descriure’s detalladament aquesta admirable comarca, ni aquesta bella població, però s’intentarà infondre en el lector un interés veritable de coneixer-les.
El riu Matarranya que solca aquestes fantàstiques terres a les que dona nom, dona també vida a un paisatge únic a la península, meravellòs per la seva bellesa, i sorprenent per la seva diversitat.
Per a qui no coneixi on es troba aquesta comarca, és a la província de Teruel, i fronterera amb les províncies de Tarragona i Castelló. Calaceit, es troba a 200 km de Barcelona, 150 km de Zaragoza i 250 km de Valencia aproximadament. Pot ser, alguns de bona fe, han descrit a la comarca del Matarranya com “la Toscana” espanyola. Des de la nostra humiltat, dir que no s’equivoquen gaire, però en bellesa paisatgística i entorn natural, els que hem tingut la sort de visitar en varies ocasions la veritable Toscana, podem certificar que el Matarranya la supera en aquest sentit.
Els camps d’oliveres, ametllers i vinyes, acompanyen el visitant incitant-li a parar i iniciar un diàlec amb ells, que poguera semblar infructuòs, però qui escriu aquestes línies pot assegurar que pocs diàlecs poden resultar més reconfortants. I sempre en l’horitzont presideixen la comarca els singulars ports de Beceit.
Sorpreses per totes parts : El “Salt”, el “Parrisal”, la “Peixquera”, els poblats ibers, etc.. Antics i senyorials pobles amb cascs històrics d’aspecte medieval, originals i pràcticamente verges, amb cases pairals i palaus de pedra : Calaceit, La Fresneda, Vallderoures, Cretes, Beceit, Torre del Compte, Ràfals,...
Precisament és Calaceit, capital cultural de la comarca i catalogada com “be d’interes cultural” a efectes patrimonials per l’estat, es la vila que conserva el casc hostòric més monumental i ampli. Com a exemple, dos dels seus edificis estan copiats i construïts en el famòs “Poble espanyol” de Barcelona. El Hotel del Sitjar es situa en la mateixa plaça major de la vila, al costat de l’Ajuntament i envoltat d’edificis de gran categoria arquitectònica.
També, l’Hotel del Sitjar, es situa pràcticament en el centre d’un triangle d’alt interés turístic, format perTortosa – delta de l’Ebre, Morella – “Els Ports”, i Alcanyiz – Maestrazgo, permetent-se amb petits desplaçaments de 40-60 km la visita a aquests bells i turístics llocs.
Els habitants de la zona, sempre hospitalaris i prests a ajudar al visitant. No hi ha que dubtar en parlar amb ells, perque de la seva conversa es poden extreure coneixements i conclusions que els “urbanites” no estem acostumats. També sempre pot valer la pena introduïr-se o al menys conèixer les singulars tradicions i costums de la zona (les seves festes patronals, els “bous de foc”, les processons, el cultiu del camp, etc...)
El Matarranya és una comarca per a esprèmer la sensació de plaer i relax, en parella o en família, però a la vegada, i per els més inquiets, gaudir d’un paisatge i patrimoni amb úniques excursions, visites i activitats varies. També pels gourmets, assaborir i degustar la gastronomia i els productes autòctons no els hi deixarà indiferents. Dona a la comarca i Calaceit una oportunitat i visíta-la. Si pot ser amb nosaltres, molt millor.

 

ACTIVITATS.

 • Senderisme i excepcionals excursions per els ports de Beceit (el "parrisal", la "peixquera", les penyes del Masmut, els estrets,...), per els camps del Matarranya (antics camins entre poblacions,...), pantà de Pena, etc...
 • Rutes 4x4 y en Quad..
 • Observació de flora y fauna en els Ports de Beceit, l'alimentació dels voltors prop de Vallderoures, etc ...
 • Banys en els rius de la comarca (el Matarranya, l’Algars, el Tastavins, L’Ulldemó) 
 • La vía verdaen bicicleta.
 • Excursions en cavall (per hores, ½ dia o un dia) pels rius, valls i camps de la zona.
 • A 35 km. el circuit de velocitat de Motorland en Alcañiz.
 • Visites a les medievals viles de Calaceit, La Fresneda, Valderroures, Beceit, Cretes, Ràfals, etc., els seus museus etnogràfics, museus de l’oli,...
 • Tasts de vi i oli en autèntics cellers i molís.
 • Visita a origonals granges (de bens o porcs) en plena explotació. 
 • Visita de la “ruta del Tambor del Bajo Aragón” a semana santa (Calanda, Alcanyís, etc...)
 • Jaciments prehistòrics, Dinópolis en Peñarrolla de Tastavins, Pintures rupestres en varis punts de la comarca.
 • “Ruta de los Iberos del Bajo Aragón”: Museu Arqueològic Joan Cabré de Calaceit, excursions particulars o guiades als numerosos poblats íbers de la comarca (3 en el municipi de Calaceit).
 • Edad Mitjana : Restes de simbología Templària, el pas dels Càtars per la terra del Matarranya, “Ruta de las cárceles del Bajo Aragón”,...
 • Ruta de la pau : Sobre la batalla de l’Ebre. Centre de estudis de la Batalla de l’Ebre en Gandesa (a 20 km.), escenaris de la guerra civil. Conèixer la guerra per amar la pau.
 • Visita a les interesants comarques veïnes : Maestrar, Terra Alta, Baix Aragó, etc...
 • Visita a les ciutats de Saragossa (150 km.). Terol (170 km.), Tarragona (100 km.) i totes les activitats relacionades amb elles.


Y  més ....

 • Hotel del Sitjar
  Plaza España, 15
  44610 Calaceite (Teruel), España
 • Contacte
  Teléfon: 978 851 114
  Fax: 978 851 229
  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.